Waarom onze basisscholen geen schoolreisjes organiseren

9 juni 2021

De landelijke overheid en de PO-Raad raden schoolreizen sterk af. Dat geldt ook voor schoolkampen en activiteiten die daarop lijken. Wij volgen dit advies op voor de rest van schooljaar 2020-2021, of totdat de overheid en de PO-Raad hun advies veranderen. Dat betekent dat we op dit moment geen schoolreizen en schoolkampen organiseren.

 

Dat is voor veel leerlingen een vervelende boodschap. Zelf zien wij ook liever een veilige, corona-vrije en open samenleving waarin we deze uitjes samen ondernemen. Wij begrijpen dat die uitjes voor zowel de ontwikkeling als het plezier van leerlingen veel goeds doen.

Maar het landelijke advies gaat uit van zo min mogelijk reisbewegingen en contacten. Daarbij passen helaas geen schoolreisjes. Ook willen wij onze leerlingen en collega’s een zo veilig mogelijke omgeving bieden. Sterker nog, dat is onze plicht. Daarom begrijpen we het advies van de overheid, hoe zuur ook.

Alleen, wij zijn Openbaar Onderwijs Groningen

En we geloven in de kracht van onze leerlingen en collega’s. We houden niet van kijken naar wat er níét kan. In plaats daarvan kijken we graag naar hoe wij onze leerlingen, en die van groep 8 in het bijzonder, tóch een mooie afsluiting van het jaar kunnen geven.

Onze scholen zoeken daarbij passende activiteiten die we goed, veilig en gezellig met elkaar kunnen doen in de directe omgeving van de school, op loop- en/of fietsafstand. Dat is wat minder ver dan een schoolreisje of -kamp, maar met het enthousiasme van onze collega’s en leerlingen gaat het ons zeker lukken een hartstikke leuk einde van het schooljaar te vieren.

Wat als het advies van de overheid verandert?

Als de overheid en de PO-Raad aangeven dat we veilig schoolreizen en schoolkampen kunnen organiseren, dan gaan die nieuwe adviezen op zijn vroegst in op 30 juni. Dan is het in het noorden al bijna zomervakantie. We denken daarom dat schoolreisjes en -kampen dit jaar niet meer mogelijk zijn.

En hoe zit het met musicals?

Voorlopig mogen we ook nog geen groepen ouders ontvangen op school. Dat betekent dat we tot in ieder geval 30 juni bijvoorbeeld geen musicals kunnen houden voor publiek. Wat er na 30 juni mogelijk is, dat horen we nog vanuit de overheid. De scholen bedenken alvast andere leuke mogelijkheden voor als we dan nog steeds geen ouders mogen ontvangen. We laten het einde van het schooljaar, en zeker van groep 8, niet ongemerkt voorbij gaan!