Spectaculaire opening van bijzonder ontdeklab bij OBS het Karrepad

9 november 2021

Vanmorgen opende wethouder Onderwijs Carine Bloemhoff een spiksplinternieuw ontdeklab bij OBS het Karrepad. Geassisteerd door leerlingen, drones en een robot gaf zij het startsein voor ingebruikname van een nieuw multifunctioneel lab. Hier ontwikkelen leerlingen hun digitale, technische en wetenschappelijke vaardigheden en brengen zij hun ideeën tot leven.

 

Een robot wandelt het ontdeklab uit bij de opening. Foto door Milenco Dol.

De wereld verandert razendsnel en barst van de uitdagingen. Uitdagingen die vragen om kritische samenwerkers, creatieve planners, flexibele aanpassers en doorpakkers. ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking worden daarbij steeds belangrijker.

In dit nieuwe ontdeklab van OBS het Karrepad, met zijn uitdagende inrichting en materialen, kunnen leerlingen deze vaardigheden optimaal ontwikkelen. Het lab daagt hen op alle niveaus uit, omdat ze met eigen vragen, ideeën en oplossingen kunnen komen. Zo draagt de school met het ontdeklab bij aan een toekomstbestendige ontwikkeling van de jeugd. 

Wethouder Carine Bloemhoff opent het ontdeklab in bijzijn van twee gekke professoren. Foto door Bert Lanting.

Kansengelijkheid in de wijk

Daarbij maakt het ontdeklab deel uit van een groter plan. Schooldirecteur Alinda Koerts: “Samen met wijkpartners werken wij continu aan ontwikkelkansen voor leerlingen. Het ontdeklab is dan ook onderdeel van de verlengde schooldag van de gemeente Groningen.” Met de verlengde schooldag krijgen kinderen in het basisonderwijs meer tijd naast taal en rekenen voor bijvoorbeeld bewegen, cultuur en techniek.

Wethouder Bloemhoff: “Elk kind verdient het om het beste uit zichzelf te halen en te ontdekken waar zijn/haar talenten liggen. Met de verlengde schooldag die op meerdere scholen ingevoerd gaat worden krijgt elk kind de mogelijkheid om zich optimaal te ontwikkelen. Het ontdeklab is een prachtig voorbeeld hiervan!”

Talenten ontwikkelen

Met het ontdeklab gaat de school talentblokken organiseren. Daarin werken leerlingen in verschillende projecten aan 21e-eeuwse vaardigheden om uit te vinden waar zij goed in zijn en wat ze leuk vinden en daarin verder te groeien. Dit schooljaar komt ieder leerjaar in aanraking met het ontdeklab. De school breidt dit in de toekomst uit om het ontdeklab maximaal te benutten.

Leerling en een robot in het ontdeklab van OBS het Karrepad.

Een leerling bestuurt een robot van Lego. Foto door Milenco Dol.

Ontdeklab en daltononderwijs

Het is geen toeval dat juist OBS het Karrepad een ontdeklab opent, vertelt directeur Koerts. “Wij zien elke dag dat ontdekkend leren motiveert. Wij geven dan ook daltononderwijs. Dat betekent samenwerken, leren plannen en eigen keuzes maken, en sluit volledig aan bij de manier van werken in het ontdeklab.”

Leerling programmeert een drone in het ontdeklab an OBS het Karrepad. Foto door Milenco Dol.

Meer weten over deze school? Bekijk de website van OBS het Karrepad.