Online expositie: een creatieve oplossing van eindexamenleerlingen beeldende kunst

Leerlingen en docenten van het Stadslyceum, het Montessori Lyceum, het Harens Lyceum en het Kamerlingh Onnes van bedachten een creatieve oplossing voor de presentatie van de beeldendekunstprojecten van eindexamenleerlingen. Normaal gesproken verwerken zij de projecten samen met studenten van Academie Minerva in een feestelijke eind-expositie in de galerie van de Groningse kunstacademie. Vanwege de coronamaatregelen hebben de creatieve geesten hun werk gebundeld in een online catalogus.

 

> Bekijk de catalogus

Laat de leerlingen weten wat je van hun kunst vindt en plaats een reactie via:

Leerlingen en docenten van het Stadslyceum, het Montessori Lyceum, het Harens Lyceum en het Kamerlingh Onnes van Openbaar Onderwijs Groningen bedachten een creatieve oplossing voor de presentatie van de beeldende kunstprojecten van eindexamenleerlingen. Normaal gesproken verwerken zij de projecten samen met studenten van Academie Minerva in een feestelijke eind-expositie in de galerie van de Groningse kunstacademie. Vanwege de coronamaatregelen hebben de creatieve geesten hun werk gebundeld in een online catalogus. 

Het is inmiddels een traditie voor de vier scholen: aan het einde van hun schoolcarrière exposeren leerlingen havo 5 en vwo 6 hun eindexamenwerk voor het vak beeldende kunst bij Academie Minerva in Groningen. Docent Anne Marije Venema vertelt: “De leerlingen leren in groepjes met studenten van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving van Minerva hoe ze hun werk tentoon kunnen stellen en presenteren. Het is een echte bekroning op een aantal jaren intensief kunstonderwijs. De feestelijke afsluiting hiervan wilden we in deze bijzondere tijd op een gepaste manier door laten gaan. In de catalogus krijgen de werkstukken de aandacht die ze verdienen!” 

Kunst en maakproces 

Dominique van der Maesen de Sombreff, leerling vwo 6 van het Kamerlingh Onnes, ontwierp een format voor alle scholen. Wie de catalogus doorbladert ziet titels voorbijkomen als ‘Voodoo Child’, ‘Help de horeca’, ‘100%’ en ‘We could be heroes’. Docent Esther Schaareman: “De leerlingen hebben zelf bepaald welk werk ze aan de wereld willen tonen. In de catalogus zie je het werkstuk en elke leerling geeft hierbij een beschrijving van het thema, het materiaal en de techniek en ze zeggen iets over het maakproces. Ook is het erg leuk om te lezen wat hun plannen voor het volgend jaar zijn.” 

Trots! 

De kunstdocenten zijn hartstikke trots op het werk dat hun leerlingen in deze bijzondere omstandigheden maakten en nodigen iedereen van harte uit om hier een kijkje te nemen!

Deze kunstcatalogus is een samenwerking tussen het Stadslyceum, het Montessori Lyceum Groningen, het Harens Lyceum, het Kamerlingh Onnes en Academie Minerva van de Hanzehogeschool.