Uitslagen wateronderzoek: op alle locaties behalve de Jacobijnerstraat weer kraanwater

Naar aanleiding van de landelijke oproep om schoolgebouwen te controleren op loden waterleidingen, stelde Openbaar Onderwijs Groningen een onderzoek in. Expertisebureau AAwater deed wateronderzoek bij negen basisscholen. Het wateronderzoek toont helaas verhoogde loodwaarden in het water op de Borgmanschool (Jacobijnerstraat). Op alle andere scholen is er nu zekerheid dat het water ruimschoots voldoet aan de Europese norm voor veilig drinkwater.

 

Verder onderzoek Borgmanschool Jacobijnerstraat

Het wateronderzoek onderzoek liep op de Borgmanschool (alle locaties), de Siebe Jan Boumaschool, de Joseph Haydnschool (Haydnlaan, Coendersweg), de Oosterhoogebrugschool, de Petteflet, de Starter, de Driebond, Karrepad en de Bekenkampschool.

Op de Borgmanschool locatie Jacobijnerstraat zijn helaas hogere loodwaarden (tussen 10 en 24 microgram per liter) gemeten dan de Europese norm (10 microgram per liter). Dit betekent dat er ergens in het leidingnetwerk verborgen lood aanwezig is. De oorzaak wordt opgespoord door het expertisebureau in een verder onderzoek. In de tussentijd gebruiken de leerlingen en medewerkers water uit flessen.

Veilig drinkwater uit de kraan

Voor alle andere basisscholen geeft het wateronderzoek zekerheid dat het kraanwater bij regulier gebruik veilig is. Daar gebruiken alle leerlingen en medewerkers vanaf nu weer water uit de kraan. Deze week maken de scholen de waterflesjes op die uit voorzorg gebruikt werden. Op initiatief van leerlingen worden alle flessen ingezameld en gerecycled tot nieuwe producten of gebruikt in projecten op school.

Herstelwerk Haydnlaan

Op de Joseph Haydnschool locatie Haydnlaan is het eerder gevonden loden leidingdeel vervangen. Bij het wateronderzoek in de oude leiding werden loodwaarden tussen de 10 en 20 microgram per liter gemeten. Nu het leidingdeel vervangen is voldoet het kraanwater ruimschoots aan de Europese norm.

Theo Douma, Bestuursvoorzitter van Openbaar Onderwijs Groningen, heeft gemengde gevoelens: "We zijn blij dat onze leerlingen en medewerkers op het overgrote deel van de onderzochte basisscholen weer met een gerust hart gebruik kunnen maken van het kraanwater. Tegelijk zijn we teleurgesteld dat bij het wateronderzoek op de Borgmanschool locatie Jacobijnerstraat ondanks de visuele inspectie verhoogde loodwaarden zijn gemeten."

Openbaar Onderwijs Groningen doet er alles aan om de oorzaak zo snel mogelijk op te sporen. "Als schoolbestuur willen we geen enkele loden leiding op al onze scholen. Elk schoolgebouw moet een veilige omgeving bieden voor onze leerlingen en medewerkers”, aldus Douma.

Vragen

Ouders, leerlingen en medewerkers kunnen met algemene vragen terecht bij de schoolleiding van de basisscholen. Voor vragen over de gezondheidsrisico’s blijft de GGD beschikbaar via 050 367 40 00.