De Internationale Schakelklas (ISK) organiseert succesvol filmfestival

Vrijdag 22 maart waren circa 180 leerlingen en andere betrokkenen aanwezig bij het ISK Ithaka Filmfestival in het Groninger Forum. Tijdens dit filmfestival werden films getoond die gemaakt zijn door leerlingen van de ISK. Er zijn diverse awards uitgereikt, onder andere voor beste acteur en beste actrice.  

 

Op de ISK, waar ongeveer 20 nationaliteiten vertegenwoordigd zijn, volgen jonge immigranten tussen 12 en 18 jaar onderwijs. Het onderwijs richt zich vooral op het verwerven van de Nederlandse taal en op inburgering in Nederland.

Landelijk filmproject

Het filmfestival is de afsluiting van een landelijk filmproject. Tijdens het project produceren leerlingen in drie intensieve dagen een korte film of documentaire, van A tot Z. Het verhaal bedenken, opnames maken en monteren. De opdrachten zijn interactief en leerlingen gaan vooral veel doen: learning by doing. Dit is voor leerlingen van de ISK extra belangrijk, want hun taalniveau is vaak nog in ontwikkeling.

Beste film naar Nederlands Film Festival 2019

Aan dit landelijke project doen 25 ISK’s in Nederland mee. Van alle landelijk gemaakte films worden er vijf uitgekozen en de makers van die beste films krijgen de kans om hun film door te ontwikkelen en in première te laten gaan op het Nederlands Film Festival 2019.  

Positieve impact op integratie

Door een film te maken gaan de jongeren niet alleen de verbinding aan met elkaar maar ook met hun omgeving. Dit heeft een positieve impact op hun integratie en zelfvertrouwen om Nederlands te spreken. De films worden op locatie gemaakt, hierdoor leggen ze contacten met mensen uit de wijk rondom de school.

Het Ithaka Filmproject is ontwikkeld door Ithaka ISK Utrecht en de Video Bakery. Het filmproject bestaat uit een workshop driedaagse, waarin leerlingen kennismaken met alle aspecten van film maken: van storyboarding tot cameravoering, van scritpt tot edititing van montage. 

Tijdens het Filmfestival deelden een jury prijzen uit voor beste film, camerawerk, beste script, beste acteur, beste actrice en beste montage. 

Hannibal Tsegay Teame ontving de award voor beste acteur en Marwa Alchaer voor beste actrice.