Terugblik – Project Edukans op basisschool de Starter

De betrokkenheid en bevlogenheid van de leerlingen van de Starter maakten het verschil tijdens de actie voor Edukans India in de lente van 2016. De kinderen werden zo enthousiast van de verhalen van de werelddocenten Vincent Hopmans en Marielle van den Hul, dat niets hen teveel was. De ene actie na de andere werd op touw gezet en met verve uitgevoerd. 

 

Dat dit resulteerde is een prachtig bedrag was overduidelijk. Maar liefst € 17.754,- werd er opgehaald voor Edukans. Veel geld waar Edukans mooie dingen voor kon doen in India. Maar wat precies?

 

Wat is er met het opgehaalde geld gedaan?
Dat kwamen Marielle, Vincent en Frits van Edukans een jaar later vertellen. Het bedrag is ingezet op twee plekken in India. Bij de organisatie Seva Mandir in Rajastan zijn 5 ‘brugscholen’ gerealiseerd. Deze dorpsscholen op het platteland zijn er voor om leerlingen dichtbij huis zo veel mogelijk basisvaardigheden bij te brengen. Voor dit geld kunnen 5 scholen worden opgestart en een jaar lang draaien. Ouders nemen de initiatieven vaak over, omdat ze de meerwaarde van het onderwijs dichtbij huis als zinvol ervaren.


Het andere deel van het geld is ingezet voor een nieuw driejarig nascholingsprogramma in Orissa door YCDA. Edukans is hier een zogenaamd ‘sterschoolprogramma’ gestart. Dit programma bestaat uit een nascholing voor docenten, een bewustwordingsprogramma voor de ouders over het belang van onderwijs en een uitwisseling met Nederlandse docenten.


Onverminderd enthousiast
Zelfs een jaar laten blijken de leerlingen nog onverminderd enthousiast te zijn over de projecten van Edukans in India. Ze spreken over hun leeftijdsgenoten in India en het onderwijs dat daar gevolgd wordt alsof ze het programma vorige week nog hebben doorlopen.

De leerkrachten van de Starter en de medewerkers van Edukans zijn het er over eens dat de leerlingen zo betrokken zijn geraakt door het onderwijskundig ontwerp (een verhalend ontwerp) dat is gebruikt. Er is heel goed betekenisvol onderwijs gegeven gebaseerd op betrokkenheid en betekenisvolle samenhangende inhoud. Burgerschap in optima forma.


Waardering voor de leerlingen
Zonder de grote inzet van de leerlingen was het niet mogelijk geweest om zo’n mooi bedrag op te halen. Edukans waardeert dit enorm en bedankt de leerlingen met een sprookjesboek dat is geschreven door kinderboekenschrijfster en Edukans vrijwilligster Joke Wit.