Debat battle bij Week van het Geld 2017

Een groot aantal basisscholen van Openbaar Onderwijs Groningen deed mee aan de Week van het Geld 27 t/m 31 maart 2017. Op allerlei verschillende manieren kregen de kinderen ‘les’ over geld. In de vorm van presentaties, maar ook in discussievorm – Discussiëren Kun je Leren 2017 (DKJL).

Al deze vaardigheden konden de leerlingen gebruiken tijdens het Geldfestival op donderdagochtend 30 maart in het Noordlease Stadion. Een van de activiteiten die op de planning stond was de Debat battle.

 

In alle groepen 8 werd het discussiëren geoefend, waarna een debatheld werd gekozen. Deze debathelden gingen tijdens het Geldfestival met elkaar de strijd aan. Allemaal ‘geldkwesties’ kwamen aan de orde, waar de debathelden hun mening over mochten geven.

Isa (groep 8a) van obs De Sterrensteen bleek rap van tong en vaardig in de discussie. Zij mag zich de winnaar van de Debat battle 2017 noemen. Een topprestatie!

Hoe Isa de Week van het Geld/het Geldfestival heeft ervaren lees je hier:

Discussiëren Kun Je Leren 2017 – Isa (groep 8a) Sterrensteen


GASTLES

Dinsdag 28 maart kregen we een gastles over: de week van het geld en over discussiëren. Eerst kregen we een lesje met belangrijke woorden die te maken hadden met geld. Veel geleerd! Namelijk: wat nou echt een basisbehoefte is en wat nou een luxeproduct is. Later gingen we een debat houden. Dat ging verbazingwekkend goed! Iedereen hield zich goed aan de DKJL spelregels. Uiteindelijk moesten we allemaal gaan kiezen wie de klas mocht vertegenwoordigen. Dat was ik, en Saskia was tweede, dus assistent, met haar had ik thuis geoefend.

DE DAG!
30 maart was de dag dat we naar het Noord-Lease stadion gingen. We gingen met de bus. Daarna moesten ik en Ece (debatheld groep 8B) ons melden. De mensen waren daar heel aardig. Er waren maar liefst 1200 kinderen, heel veel debathelden waren gespannen maar ik bleef redelijk rustig.

[iets voor we het podium op gingen]
We kregen 'last moment' een uitleg over hoe het allemaal ging, de 30-35 kinderen werden verdeelt door 2  groepen. Groep A en B. ik zat bij groep A, wij moesten als eerst. De stelling was: 'kinderen mogen zelf bepalen hoeveel geld (zakgeld) ze mogen uitgeven'. Het ging echt heel goed! Iedereen luisterde naar elkaar en iedereen bleef rustig. De jury was geschokt, natuurlijk wel op een goede manier! Ze vonden dat we het heel goed deden en dat ze het niet hadden verwacht. Daarna was groep B  aan de beurt. een goed moment om even rust te pakken en op het volgende debat voor te bereiden. De halve finale ging ook heel goed. Als ik kritisch naar mezelf keek kon het nog beter.

Optredens
We kregen na de halve finale een optreden van een dansgroep (Groningendancecenter)  en van rapper: DIO! Hij maakte er echt een feestje van.

De finale
De finale ging SUPER!! het best van allemaal. Er waren heel veel goede argumenten en tegenargumenten. Na de finale was ik heel gespannen. Ik had echt totaal niet verwacht dat ik zou winnen. Het leukste wat ik van die dag vond is dat de presentator Marcel zei: "klein maar dapper, ISA!!"

Echt een topdag! Ik vond het heel bijzonder om geïnterviewd te worden!