Loting eerste klassen voortgezet onderwijs schooljaar 2024-2025

10 april 2024

Na 31 maart 2024 is de termijn van aanmelding voor alle scholen in het voortgezet onderwijs (VO) in de stad Groningen gesloten. We zijn blij met het aantal leerlingen dat is aangemeld bij onze scholen en het vertrouwen in Openbaar Onderwijs Groningen.  

 

Loting eerste klas(sen) voortgezet onderwijs schooljaar 2024-2025
Na 31 maart 2024 is de termijn van aanmelding voor alle scholen in het voortgezet onderwijs (VO) in de stad Groningen gesloten. We zijn blij met het aantal leerlingen dat is aangemeld bij onze scholen en het vertrouwen in Openbaar Onderwijs Groningen.  

Veel aanmeldingen op Harens Lyceum en Stadslyceum
Het liefst bieden we natuurlijke elke leerling die zicht heeft aangemeld een plek. Helaas hebben we voor een aantal eerste klassen niet voldoende plekken beschikbaar. Dit jaar zijn er meer aanmeldingen dan plaatsen in de eerste klassen voor de volgende scholen en afdelingen:

 • Harens Lyceum: atheneum, atheneum/havo en havo/vmbo-tl
 • Stadslyceum: havo, havo-atheneum, atheneum en lyceum

Loting eerste voorkeur
Vanwege het aantal aanmeldingen en de beschikbare plekken, moeten de bovenstaande scholen verplicht loten voor de eerste voorkeur. De loting wordt uitgevoerd door een onafhankelijke notaris en vindt plaats op woensdag 10 april 2024.

Ouders/verzorgers van leerlingen die zijn aangemeld voor deze scholen ontvangen op 8 april 2024 een e-mail van de school met meer informatie over de loting.

Loting tweede voorkeur
Als alle eerste voorkeur-aanmeldingen geplaatst kunnen worden, wordt er ook met de groep van tweede voorkeur geloot op woensdag 10 april. Ouders/verzorgers van leerlingen waar dit voor geldt, ontvangen op 8 april 2024 een e-mail van de school met meer informatie hierover. De niet geplaatste leerlingen uit deze groep komen op een wachtlijst in volgorde van loting.

Voor overige informatie over de loting verwijzen wij u naar de websites van de betreffende scholen. Op de websites vindt u naast informatie over de loting ook de procedures en het toelatingsbeleid.

Uitgeloot, hoe nu verder?
Natuurlijk hadden we het liefst alle leerlingen welkom geheten op onze school. Dat lukt helaas niet, maar we doen er alles aan om u en uw kind goed te begeleiden naar een andere fijne plek voor het volgen van voortgezet onderwijs (VO). Samen met alle VO-scholen van Openbaar Onderwijs Groningen zetten we ons hiervoor in.

Welke middelbare scholen hebben nog plek?
Wil je weten op welke scholen van Openbaar Onderwijs Groningen nog plek is? Hieronder tref je een overzicht*:

Scholen Openbaar Onderwijs Groningen

 • Kamerlingh Onnes: nog diverse plekken beschikbaar voor vmbo-tl/havo, havo/atheneum, atheneum en atheneum plus
 • Leon van Gelder: nog diverse plekken beschikbaar (vmbo bb t/m atheneum)
 • Werkman VMBO: nog diverse plekken beschikbaar voor alle vmbo-niveaus
 • Montessori Vaklyceum: nog diverse plekken beschikbaar voor alle vmbo-niveaus en vmbo-tl/havo
 • Topsport Talentschool: altijd plek voor leerlingen die geselecteerd zijn door een sportbond. Voor de SportLifeStyle richting geldt dat er een klein aantal plekken zijn voor vmbo-tl, havo of vwo.
 • Praedinius Gymnasium: nog plekken beschikbaar voor vwo
 • Simon van Hasselt: nog een zeer klein aantal plekken beschikbaar (de afgelopen jaren hebben ons geleerd dat door afwijzingen en verwijzingen hier nog verandering in kan komen)
 • Heyerdahl College: nog een aantal plekken beschikbaar, alleen met toelaatbaarheidsverklaring voor praktijkonderwijs 
 • Montessori Lyceum Groningen: klein aantal plekken beschikbaar op havo, aantal plekken beschikbaar op niveau atheneum/havo

*hier kunnen geen rechten aan ontleend worden

Scholen buiten Openbaar Onderwijs Groningen

Voor de scholen buiten Openbaar Onderwijs Groningen kunt u de betreffende website van de school raadplegen.