Groningse scholieren helpen bedrijfsleven uit de brand: aftrap unieke samenwerking via AdoptIDee

Op 30 maart komen ondernemers, docenten en leerlingen digitaal samen tijdens een live-uitzending vanuit Forum Groningen voor de opening van de 3e editie van AdoptIDee. Dit initiatief koppelt leerlingen van basisscholen De Beijumkorf, de Brederoschool, de Feniks, IKC Borgman Oosterpoort en Joseph Haydn aan lokale ondernemers met een innovatie-uitdaging. Vervolgens werken de leerlingen aan creatieve oplossingen. Deze unieke samenwerking tussen het basisonderwijs en het bedrijfsleven brengt de maatschappij naar het onderwijs en jeugdige creativiteit naar het bedrijfsleven.

 

Innovatief onderwijsconcept

AdoptIDee is een innovatief onderwijsconcept en laat leerlingen uit groep 6, 7 en 8 nadenken over echte innovatie-uitdagingen van bedrijven. Hierdoor komen zij al in een vroeg stadium in contact met IT, innovatie en daaraan gerelateerde werkgebieden. Aan de hand van een probleemstelling, geformuleerd door de deelnemende ondernemingen, bedenken scholieren in kleine groepen een oplossing en werken dit uit in een concept.

Zo bedachten leerlingen in eerdere edities van AdoptIDee onder meer een drone die brand blust op moeilijk bereikbare plekken, een app die korting op gezonde producten geeft als je fietst in plaats van autorijdt en workshops die ouderen via virtual reality in staat stelt weer eens in de tijd van hun jeugd rond te lopen.

 Impressie van AdoptIDee: de eindpresentaties van 2019.

Op die manier helpen leerlingen ondernemers aan creatieve oplossingen voor hun complexe vraagstukken en dragen ondernemers op hun beurt op speelse wijze bij aan de werknemer van de toekomst. Een win-win situatie! Tijdens de opening van AdoptIDee komen 33 ondernemers, docenten en 875 leerlingen uit twee regio’s samen.

Het programma op 30 maart

  • 16.00 uur - Opening door dagvoorzitter Gijs Nillissen & 2 co-hosts, waaronder de kinderburgermeester van Groningen
  • 16.10 uur - Wethouders Carine Bloemhof (Onderwijs) van Groningen en Antoon Peppelman (Samenleving, Werk en Inkomen) van Haaksbergen spreken over het belang van dynamisch onderwijs en van samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs
  • 16.20 uur - Keynote spreker Martijn Aslander deelt zijn visie op digitale fitheid & interactie samen met Rob van Vliet (Nedmag)
  • 16.50 uur - De klassen worden gekoppeld aan een ondernemer en krijgen te horen in welke innovatie-uitdaging zij zich mogen vastbijten.
  • 17.00 uur - Afsluiting

Tijdens de openingsmiddag staat het belang van samenwerking tussen primair onderwijs en het bedrijfsleven centraal. Sprekers uit het bedrijfsleven en overheid gaan dieper in op thema’s als ‘digitale fitheid’ en ‘dynamisch onderwijs’. Aan het eind van de kick-off krijgen de leerlingen te horen aan welke ondernemer zij worden gekoppeld.

Speels en dynamisch

Wouter van Dijk, bedenker er uitvoerder van AdoptIDee: “Tijdens de opening laten we zien dat AdoptIDee op een speelse manier bijdraagt aan de dynamisering van het onderwijs. We nodigen dan ook iedereen met een interesse in onderwijsinnovatie uit om bij deze opening aanwezig te zijn. Zo hopen we volgend jaar niet alleen in Haaksbergen en Groningen actief te zijn, maar uit te breiden naar meerdere regio’s in Nederland.”

Aanmelden

Wil je de livestream bijwonen? Dat kan gratis. Meld je dan nu aan. Deelnemers ontvangen een mail met de link naar de livestream.