‘Bent u miljonair?’ Minister Hoekstra geeft gastles aan groep 6 Sterrensteen

De leerlingen van O.B.S. de Sterrensteen hadden vandaag voor de verandering geen les van juf Marjanne, maar van de minister van financiën! Wopke Hoekstra gaf de 24 leerlingen van groep 6 les in omgaan met geld, vertelde ook wat over zijn werk en hét koffertje van Prinsjesdag. Een leuk en leerzaam bezoek.

 

Popster

‘Hallo jongens en meisjes, goedemorgen!’, loopt Hoekstra soepel de klas binnen. Zijn onthaal bij de school was als een echte popster; een zee van kinderen, rode loper, high fives met de erehaag en een gezond gespannen welkom door het leerlingencomité. Maar in de klas staat de minister als snel weer met beide benen op de grond. Het colbert gaat uit, stropdas af en hij steekt enthousiast van wal. ‘Wie weet wat een minister is?’. ‘Iemand die praat van de ochtend tot de avond over belangrijke dingen’, verklaart een leerling.

Echt of nep?

Een krappe week na Prinsjesdag staat daar ineens de man van hét koffertje in de klas. De leerlingen zijn duidelijk onder de indruk en doen enthousiast mee met een greep uit enkele opdrachten van het lespakket  ‘Echt of nep geld?’. Het gratis lesmateriaal over leren omgaan met geld is door 'Wijzer in geldzaken' samen met uitgeverij Zwijsen ontwikkeld en varieert van plaatjesquizzen tot wegstreeppuzzels.

Keuzes

Er worden biljetten beoordeeld (hoe scherper hoe beter), feiten gecheckt over de Miljoenennota (geen koffer met geld maar papieren) en gesproken over belasting (die werkende ouders afdragen en zelfs kinderen betalen in de winkel). Voorop staat volgens Hoekstra dat omgaan met geld gaat over keuzes maken. Je hebt eigenlijk altijd minder te besteden dan je nodig hebt om alles te doen wat je zou willen. Daarom moeten we keuzes maken. Dat geldt voor de minister, maar bijvoorbeeld ook voor papa en mama en (later) de leerlingen zelf.

Hemd van het lijf

Toch vragen de kinderen hem vooral het hemd van het lijf over persoonlijke zaken. En zo leren we dat de minister zijn lievelingskleur blauw is, hij geen zwembad in de tuin heeft, gek is op honden, niet graag spruitjes eet, thuis in een oude auto rijdt zónder chauffeur, vier kinderen heeft, bijna twee meter lang is en hele grote schoenen moet kopen (maat 47,5) en toch helaas echt geen miljonair is, maar het geld in Nederland slechts mag bewaken.

Onder de indruk

Directeur Monique Inja is trots dat de minister O.B.S. de Sterrensteen koos voor zijn bezoek aan Groningen. ‘Elk jaar besteden we tijdens de Week Van Het Geld veel aandacht aan dit thema. Het is leuk dat dit wordt opgemerkt. Een minister is bovendien een geweldig rolmodel op de school. De kinderen zijn flink onder de indruk en ten opzichte van ons interne lesmateriaal komt dit natuurlijk veel meer binnen qua bewustwording over geld. Het is goed om hen een breed beeld te schetsen van wat je kunt worden als je goed je best doet op school. Minister is daar ook een voorbeeld van.’

Hekkensluiter

Hoekstra bezoekt sinds de week van het geld in maart 2019 in alle provincies een school voor gastlessen rond het thema geld. Het bezoek aan de Sterrensteen is de laatste in zijn eerste ronde door het land. En de minister houdt het les geven nog niet voor gezien; volgende maand start hij zijn tweede ronde langs de provincies met een bezoek aan Overijssel.