Vier het vakmanschap; vmbo een world skill!

Er wordt al jarenlang gesproken over hoe we het VMBO en het beroepsgerichte onderwijs de waardering kunnen geven die het verdiend. Niet alleen omdat de leerlingen het verdienen en de teams van docenten iedere dag prachtig doen, maar ook omdat onze samenleving de straks afgestudeerde leerlingen hard nodig heeft. Een groot deel van onze samenleving draait immers op vmbo’ers en mbo’ers. Het gaat dan om elektriciens, verzorgenden, programmeurs, koks, bakkers, loodgieters, hoveniers, ICT-medewerkers en ga zo maar door. Mensen waar we als samenleving gewoon niet zonder kunnen.

 

De buren

Soms moet je daarbij gewoon eens kijken hoe de buren het doen. In ons geval zouden we dan eens kunnen kijken naar hoe het mbo het beroepsonderwijs aan de man brengt. In het mbo is er bijvoorbeeld al jaren een student van het jaar-verkiezing. De instellingen doen dat eerst intern en vervolgens wordt de student van het jaar voor heel Nederland gekozen. Een groots spektakel waarbij iedereen die wat betekent (de student en de docent voorop) aanwezig is. Wat mij van zo’n bijeenkomst het meest bijblijft is het gevoel van trots. Trotse studenten, trotse docenten, trotse ouders, trotse instellingen. Kijk eens, dat is er een van onze instelling en moet je eens kijken hoe zij zich daar fantastisch presenteert. Geweldig om te mogen meemaken. Trots!

(World)skills

Maar er is nóg een overtreffende trap waar we van kunnen leren. De (World)Skills-wedstrijden. In de skills-wedstrijden gaat het om een landelijk kampioenschap tussen de verschillende mbo-studies. De jaarlijkse strijd tussen de studenten bepaalt wie er gekroond wordt tot beste in het vak. Van stukadoors, kappers, schoonheidsspecialisten, houtbewerkers en patisserie tot monteurs, programmeurs en drone-bouwers. Ieder land organiseert zijn eigen nationale skills-wedstrijden. Nationale kampioenen die aan een aantal kwalificaties voldoen mogen mee doen aan de Europese- of zelfs de wereldkampioenschappen; de WorldSkills. Iedere deelnemer krijgt hierbij een aantal vaste opdrachten en een aantal die ze kort van te voren te horen krijgen, een soort van meesterproef. De opdrachten moeten binnen bepaalde (veel te korte) tijd worden voltooid. De druk is voor de studenten enorm. Er zijn landen waar de deelnemers soms twee jaar voor het kampioenschap al in training gaan. Een evenement op topniveau. Voor de deelnemers is het echte topsport.

Juniorwedstrijden

Naast de gewone skills-wedstrijden zijn er nu plannen om ook juniorwedstrijden te gaan organiseren. In Nederland hebben het dan over vmbo. Bij de afgelopen WorldSkills 2019 in Kazan deden enkele juniorleden in een eerste proef mee, waaronder één voor Nederland. Ik mocht mee op uitnodiging van het platform VMBO om te zien of dit ook iets voor onze leerlingen zou kunnen zijn. In alle eerlijkheid, was ik stom verbaasd. Ongelofelijk! Ik had geen idee van de omvang van het geheel. Wie zich er iets bij voor wil stellen moet denken aan een Olympische Spelen voor mbo-studenten. Een opening door premier Medvedev, een slotceremonie door president Poetin en een locatie zes keer zo groot als Martiniplaza. Er streden ruim 1.600 jonge vakmensen in 56 beroepen dagen lang voor het kampioenschap. Je kon beste vakman of -vrouw ter wereld worden of een medal of excellence behalen, waarmee je een topniveau aantoont. Nederland deed mee aan 27 van deze onderdelen en werd dit jaar vertegenwoordigd door 29 nationaal mbo-kampioenen. En die ene vmbo-leerling? Die won ook nog een bronzen medaille! Het was enorm indrukwekkend hoe de studenten vol overgave hun werk deden. En geweldig om te zien hoe trots de ouders waren. Een prachtig feest en één grote promotie van het beroepsonderwijs. Leuk vervolg was nog dat een aantal deelnemende studenten later bij Prinsjesdag bewindslieden mochten schminken. Een mooi eerbetoon.

Erkenning en waardering!

Kortom, eindelijk wereldwijde erkenning voor het beroepsonderwijs! Alleen was er in Nederland nog weinig aandacht voor. Al werd er een klein begin gemaakt bij DWDD. En goed voorbeeld doet wellicht volgen? Was je er geweest dan kun je niet anders dan enthousiast zijn. Zo’n prachtige kans om het vmbo-vakmanschap te vieren laten we toch niet liggen? De leerlingen verdienen het.