Leerlijn Digitale Geletterdheid

Als eerste onderwijsinstelling in Nederland is Openbaar Onderwijs Groningen in 2016 gestart met een doorgaande leerlijn digitale geletterdheid van groep 1 van de basisschool tot en met de examenklas. 

 

Digitale geletterdheid houdt in dat leerlingen verantwoord kunnen omgaan met de digitale wereld, van social media tot verslagen maken op de computer en werken in de Cloud. Doel is de leerlingen goed voor te bereiden op de digitale toekomst. Alle scholen van Openbaar Onderwijs Groningen nemen deel aan de leerlijn digitale geletterdheid. 


Video: wat is digitale geletterdheid?

Geen apart vak

Digitale geletterdheid is geen apart vak op. Het is een vaardigheid, die wordt geïntegreerd in andere vakken. Denk aan het omgaan met software en hardware, het opzoeken van informatie, privacyvraagstukken en programmeren. Maar ook vragen als 'kun je Wikipedia blindelings vertrouwen?’ en ‘hoe herken je nepnieuws?’ komen aan bod. Het gaat verder dan alleen de theorie.

E-Labs

In speciale E-labs kunnen leerlingen aan de slag met 3D-printers, lasersnijders, robotjes en apparatuur om foto's en film te bewerken.

Het E-lab levert een bijdrage aan de ontwikkeling van kennis en vaardigheden op vier deelgebieden:

  • ICT basisvaardigheden
  • Computational thinking
  • Mediawijsheid
  • Informatievaardigheden